neděle 6. října 2013

Co jsem nevěděl o ovoci?Jak ho spravně jíst a kdy...

Kompoty, koláče s ovocem krabicové džusy. Je to opravdu to co je zdravé? Dnešní společnost bere čerstvé ovoce jako doplněk stravy, nebo desert, je však nejdůležitějším základem dne.



Už od malička nás rodiče, ve škole a v televizi učili, že snídaně je základ dne. Bylo nám řečeno jezte kukuřičné lupínky, mléčné výrobky a vejce po ránu a budete zdraví. Jedná se o klamavou reklamu 20. a 21. století. Není nic horšího, než když to takto uděláte, za chvíli Vám vysvětlím proč.
Po ránu jíme, abychom měli energii po celý den. Musíme tedy dát žaludku co nejmenší práci s co největším užitkem na energii.
Kukuřičné lupínky, ovesné vločky atp. jsou polysacharidy jedná se tedy o složitější cukry, které žaludek tráví přes 3 hodiny a v žaludku se tvoří zásadité prostředí. Naopak mléčné výrobky a vejce jsou bílkoviny na jejich trávení je potřeba také spousta energie a tráví se také přes 3 hodiny, ale v žaludku je u nich na trávení třeba kyselé prostředí.
Z toho vyplývá, že pokud smícháte sacharidy a bílkoviny dohromady prostředí se neutralizuje, potrava se netráví (nezískává se energie ani živiny) a posouvá se dále do trávícího traktu.

Pak tedy zbývá otázka co je zdravé po ránu ke snídani, když ne toto? Doporučuje se po ránu vypít 3dl vody na pročištění a poté až do 12 hodin jíst ovoce na lačný žaludek. V ovoci jsou totiž jednoduché monosacharidy, se kterými si žaludek nedá takovou práci na zpracování a jeho ztrávení mu trvá max. 1 hodinu. Myslím však ovoce živé nijak tepelně nezpracované, nepocukrované. Pokud ovoce projde varem (platí i pro zavařeniny), ztratí důležité enzymy a většinu vitamínů. Dobrou alternativou je ovoce si sušit v sušičce, nebo z něj dělat saláty a džusy. Saláty by však neměly být polité jogurtem, nebo kombinované se zeleninou. V obou případech je to bílkovina a nastala by stejná situace jaká byla popsána výše. Džusy z ovoce by měly být čerstvě vymačkané a opět by neměli projít varem (pasterizace atd.). Proto džusy z krabice nejsou zdravé, navíc jsou slazené a v některých jsou přidané konzervanty. Vypít by se měli nejpozději do 15 minut od vymačkání, ovoce totiž rychle oxiduje s kyslíkem a ničí se v něm vitamíny. Co se týče jezení ovoce, je důležité ho jíst na lačno. Pokud totiž jíte ovoce na plný žaludek (sám sem si dával jablka po obědě v domění že mi to pomůže na trávení), ovoce vám v žaludku kvasí a může způsobovat nadýmání a pálení žáhy.

Co se týče mých zkušeností s ovocem. Před dvěma týdny jsem se rozhodl, že budu jíst ovoce každé ráno a to na lačný žaludek. Moc mě to nadchlo mohl jsem si dát ovocného "cukru" kolik sem chtěl a to až do 12 hodin. Snědl jsem tak kolem 3-5 porcí ovoce a každý den jsem obměňoval. Nárůst energie na celý den se dostavil již první den! Po 14 dnech jsem se rozhodl udělat pokus a dát si tradiční snídani, jak mě učila společnost. Jogurt, cottage s borůvkama a rohlíky. Dost mi to chutnalo, ale to bylo vše. Úpadek energie byl obrovský. Půl hodiny po najedení se mi chtělo spát a to nemluvím o zbytku dne. Byl to další z mých úžasných objevů a těšim se na další snídani. Už se na mě usmívají z misky na ovoce jablíčko, khaki a banány :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat