Už od malička nás rodiče, ve škole a v televizi učili, že snídaně je základ dne. Bylo nám řečeno jezte kukuřičné lupínky, mléčné výrobky a vejce po ránu a budete zdraví. Jedná se o klamavou reklamu 20. a 21. století. Není nic horšího, než když to takto uděláte, za chvíli Vám vysvětlím proč.
Po ránu jíme, abychom měli energii po celý den. Musíme tedy dát žaludku co nejmenší práci s co největším užitkem na energii.
Kukuřičné lupínky, ovesné vločky atp. jsou polysacharidy jedná se tedy o složitější cukry, které žaludek tráví přes 3 hodiny a v žaludku se tvoří zásadité prostředí. Naopak mléčné výrobky a vejce jsou bílkoviny na jejich trávení je potřeba také spousta energie a tráví se také přes 3 hodiny, ale v žaludku je u nich na trávení třeba kyselé prostředí.
Z toho vyplývá, že pokud smícháte sacharidy a bílkoviny dohromady prostředí se neutralizuje, potrava se netráví (nezískává se energie ani živiny) a posouvá se dále do trávícího traktu.
Pak tedy zbývá otázka co je zdravé po ránu ke snídani, když ne toto? Doporučuje se po ránu vypít 3dl vody na pročištění a poté až do 12 hodin jíst ovoce na lačný žaludek. V ovoci jsou totiž jednoduché monosacharidy, se kterými si žaludek nedá takovou práci na zpracování a jeho ztrávení mu trvá max. 1 hodinu. Myslím však ovoce živé nijak tepelně nezpracované, nepocukrované. Pokud ovoce projde varem (platí i pro zavařeniny), ztratí důležité enzymy a většinu vitamínů. Dobrou alternativou je ovoce si sušit v sušičce, nebo z něj dělat saláty a džusy. Saláty by však neměly být polité jogurtem, nebo kombinované se zeleninou. V obou případech je to bílkovina a nastala by stejná situace jaká byla popsána výše. Džusy z ovoce by měly být čerstvě vymačkané a opět by neměli projít varem (pasterizace atd.). Proto džusy z krabice nejsou zdravé, navíc jsou slazené a v některých jsou přidané konzervanty. Vypít by se měli nejpozději do 15 minut od vymačkání, ovoce totiž rychle oxiduje s kyslíkem a ničí se v něm vitamíny. Co se týče jezení ovoce, je důležité ho jíst na lačno. Pokud totiž jíte ovoce na plný žaludek (sám sem si dával jablka po obědě v domění že mi to pomůže na trávení), ovoce vám v žaludku kvasí a může způsobovat nadýmání a pálení žáhy.
Co se týče mých zkušeností s ovocem. Před dvěma týdny jsem se rozhodl, že budu jíst ovoce každé ráno a to na lačný žaludek. Moc mě to nadchlo mohl jsem si dát ovocného "cukru" kolik sem chtěl a to až do 12 hodin. Snědl jsem tak kolem 3-5 porcí ovoce a každý den jsem obměňoval. Nárůst energie na celý den se dostavil již první den! Po 14 dnech jsem se rozhodl udělat pokus a dát si tradiční snídani, jak mě učila společnost. Jogurt, cottage s borůvkama a rohlíky. Dost mi to chutnalo, ale to bylo vše. Úpadek energie byl obrovský. Půl hodiny po najedení se mi chtělo spát a to nemluvím o zbytku dne. Byl to další z mých úžasných objevů a těšim se na další snídani. Už se na mě usmívají z misky na ovoce jablíčko, khaki a banány :-).
Žádné komentáře:
Okomentovat