středa 2. října 2013

Jak poznat zralé ovoce v zimní sezoně

Běžně si člověk spojuje zdravý životní styl s ovocem a zeleninou. Otázka je zdravé i nezralé ovoce a zelenina? A jak se v dnešnim světě hypermarketů a supermarketů vyznat v široké nabídce. Tyto otázky mě napadají už u toho důvodu, že začíná podzim a "letní" ovoce se pořád objevuje v supermarketech. Rozhodl jsem se vybrat si 5 druhů ovoce, které bude sezonní na podzim a zimu a rozebrat jak daný druh má vypadat voňet a chutnat zralý.




Jablka


Začněme tím nejznámějším a pro českou krajinu nejtypičtějším ovocem. Jablka jsou podzimní i letní budeme se bavit o podzimních, které se sklízejí v průběhu září a zimní pak na začátku října.
Jablka se dají skladovat celou zimu a pokud jim uděláte dobré podmínky a průběžně se o ně staráte (vyhazujete hnijící a otlučená) vydrží vám až do jara. Skladovací teplota je 5 až 8 stupňů vlhkost vzduchu 80- 90%.

Používá se nejčastěji do šťáv, salátů, dají se zpracovat na mošt a další pokrmy. Obsahují vitamín C, antioxidanty a hodně ovocného cukru.

Zralost se pozná podle nahnědlých jader. Jablka musí být tvrdá. Jakýkoliv náznak otlučení znamená hořkou chuť v místě otlučení a postupná hniloba.

Podle barvy poznáme zralost u rozlišných odrůd různorodě. Nejepší varianta je koupit jedno jablko, ochutnat a poté se rozhodnout zda koupit větší množství. To platí u všeho ovoce. V lepších zelinářstvích Vám dají i ochutnat nebo Vám i poradí.

Hrušky


Hrušky patří mezi typické podzimní ovoce. Zralé by měli chutnat sladce a měli by být šťavnaté.

Hodí se do štáv, salátů, na zavařování.

Neobsahují příliš vitamínu C, ale jsou bohaté na vitamín B, který je důležitý pro lidský metabolismus. Obsahují hodně vody a ovocného cukru.

Hrušky bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost, ale jsou velice chutné a je škoda si je nechat ujít.

Banány


Banány jsou celoroční ovoce dovážené z tropických zemí. Je to ovoce, které dozrává cestou a proto je najdeme v supermarketech z větší části nedozrálé.

Skladování banánů je složitější. Při nižších teplotách jak 13,5 stupně celsia, se rychle kazí a ztrácejí na kvalitě.

V banánech je spousta energie pokud jsou zralé. Stupnice 6 a 7 viz obrázek:

Pokud uvidíte zelenou barvu na banánech jsou nezralé a potřebují dozrát.

Mandarinky


Mandarinky jsou u nás na pultech celý rok a to i v zimě.

Jedná se o zdroj vitamínu C a pektinu. Pektin je forma rozpustné vlákniny, která napomáhá ke snižování hladiny krevního cholesterolu.

Zralá mandarinka by měla mít oranžovou barvu. Zelená znamená nezralá. Pokud jde kůra od plodu začíná se mandarinka vysušovat.

Nejlepší varianta je ochutnat a poté kupovat větší množství, což ne vždy jde, proto doporučuju kupovat vážené.

Zmražené lesní ovoce a plody


Zmražené lesní ovoce a plody jsou výtečnou pochoutkou v podzimních a zimních dnech.

Zmražené ovoce je možné dávat do koktejlů, ovocných salátů atp.



Všechno ovoce je třeba nejdříve vidět, mělo by mít výraznější barvy a hlavně by mělo dobře chutnat. Proto doporučuju koupit vzorek a poté chodit za jistotou. Každý si radši pochutnáme na šťavnatém sladkém ovoci, než na vysušeném a trpkém paskvilu.

Žádné komentáře:

Okomentovat